نشریه خصوصی مهدی جمالیان

اخبار - مقالات - نظرات - دانستنیها - مطالب علمی کاربردی

نشریه خصوصی مهدی جمالیان

اخبار - مقالات - نظرات - دانستنیها - مطالب علمی کاربردی

تقویت بخش فارسی ویکی پدیا

جیمی ویلز بنیانگذار ویکی پدیا به بی بی سی گفت که زبان فارسی یکی از زبان های نوپا ولی پویا در ویکی پدیا بوده و توسعه این زبان یکی از اهداف آینده ما است. تعداد مقالات فارسی این دانشنامه از۱۲هزار مقاله بیشتر است ولی در مقایسه با مطالب انتشار یافته به زبان های دیگر، رقم قابل توجهی نیست.
ویکی پدیا دانشنامه ای همگانی و آزاد به زبان های مختلف همچون فارسی است و داوطلبان می توانند آزادانه به گسترش و تکمیل مطالب آن کمک کنند. این طرح در ژانویه ۲۰۰۱ راه اندازی شد و تعداد مقالات انگلیسی آن پس از پنج سال از مرز یک میلیون نسخه گذشت. ویکی پدیا برای کاربران۱۲۰ زبان طراحی شده است و ۸۵ زبان دنیا در آن حضور فعال دارند. یکی از جنبه های قابل توجه ویکی پدیا، همگانی بودن تدوین مطالب آن است.
داوطلبان می توانند به راحتی با ثبت نام در وب سایت ویکی پدیا، به اضافه کردن مطالب جالب یا اصلاح مطالب قبلی آن بپردازند. جیمی ویلز، همگانی بودن این دانشنامه را نقطه قوت آن می داند و می گوید: «ماجامعه ای قوی از داوطلبان داریم و ویکی پدیا به طور جمعی اداره می شود. این یک تجربه جدید و دارای مزایا و مشکلات خاص خود است. وقتی افراد زیادی در تدوین مقاله ای نقش داشته باشند، این مطلب به سرعت منتشر می شود. تنوع نویسندگان نیز به قوت این مطالب کمک می کند و گاهی نیز سئوال هایی درباره صحت این مطالب مطرح می شود.»
تاکنون سئوالات زیادی درباره اعتبار مطالب ویکی پدیا عنوان شده است. علاوه بر صحت علمی مطالب، گاهی بعضی از کاربران ویکی پدیا مقالات آن را با اهداف سیاسی با اغراض شخصی دستکاری می کنند که به اعتبار آن لطمه می زند. اما به گفته جیمی ویلز، بررسی انجام شده به وسیله مجله نیچر، اعتبار مطالب ویکی پدیا را نزدیک به دانشنامه بریتانیکا می داند. بریتانیکا یکی از معتبرترین دانشنامه های جهان است.
ویلز گفت : «مقاله های ویکی پدیا به طور متوسط چهار اشتباه دارند، این رقم برای بریتانیکا در حدود سه اشتباه در هر مقاله است. بنابراین من اعتبار مقاله های خودمان را راضی کننده می دانم.» براساس این گزارش یکی از نکات جالب درباره ویکی پدیا اداره آن به وسیله چهار کارمند و با بودجه ناچیزی است که از سوی اهداکنندگان تامین می شود. بخش عمده فعالیت این دانشنامه بر عهده داوطلبانی است که در اضافه کردن و تدوین مطالب آن می پردازند.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد